Peynir en basit tabiriyle; sütün pıhtılaştırılması ile elde edilen bir besin çeşitidir. Pıhtının ya da en bilinen adıyla telemenin işlenmesi ve olgunlaştırılması sonunda ortaya çıkar. Peynirde ki farklılıklar ise süreç, işleme ve olgunlaştırma aşamasıdır.
Peynir o kadar değerli bir üründür ki yapıldığı yerin iklimine, kullanılan araçlara, sütün hangi hayvandan alındığına, hatta ve hatta o hayvanların beslenme şeklerine göre bile değişkenlik gösterir.
Peynirin günlük yaşantımız da ki önemi de büyük. Enerji değeri yüksek, protein, kalsiyum ve B2 vitamini yönünden önemli bir besin. Bunun dışında hayati önem taşıyan B12 ve B6 vitaminlerini de içermektedir. Peki bu kadar değerli bir besin hayatımıza ne zaman dahil oldu ?
Peynire dair bilinen ilk bulgular Mezopotamya ‘ya kadar uzanıyor. Sütün peynire dönüşümü de inek, keçi ve koyunun evcilleştirilmesiyle başlamış. Neredeyse her icat edilen ürünün yanlışlıkla var olması gibi peynirde aynı kaderi paylaşmakta. Yanlışlıkla ekşiyen sütün daha sonra artık kasten ekşitilmeye gidilmesi sonucunda da peynir oluşmuş oldu.
Şuan her sofra da yer alan peyniri geçmiş çağlarda kutsal saydıklarını ve hatta Babil’de soyluların bir yiyeceği olduğunu biliyor muydunuz? Evet, peynir asaletin ve zenginliğin bir simgesiydi.
Sonuç olarak peynir; kalsiyum ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar, kemikleri güçlendirir, hafızayı kuvvetlendirir, şeker hastalığına karşı korur ayrıca güçlü bir antioksidandır. Tüm bunların yanında daha bir çok şeye faydası olan bir ürünü tüketmeyi asla ihmal etmeyin.