Peynir Tarihçesi

Peynir Tarihçesi

Dünyanın her yerinde farklı çeşitlere ve lezzetlere sahip olan peynirin,  kültürel zenginliğe katkısı bilinen bir gerçek. Beslenme düzenimizin içinde yer alan en temel besin ögesi olan peynir nedir ve nasıl yapılır?

       Peynir en basit tabiriyle; sütün pıhtılaştırılması ile elde edilen bir besin çeşitidir. Pıhtının ya da en bilinen adıyla telemenin işlenmesi ve olgunlaştırılması sonunda ortaya çıkar. Peynirde ki farklılıklar ise süreç, işleme ve olgunlaştırma aşamasıdır.

       Peynir o kadar değerli bir üründür ki yapıldığı yerin iklimine, kullanılan araçlara, sütün hangi hayvandan alındığına, hatta ve hatta o hayvanların beslenme şeklerine göre bile değişkenlik gösterir.

      Peynirin günlük yaşantımız da ki önemi de büyük. Enerji değeri yüksek, protein, kalsiyum ve B2 vitamini yönünden önemli bir besin. Bunun dışında hayati önem taşıyan B12 ve B6 vitaminlerini de içermektedir. Peki bu kadar değerli bir besin hayatımıza ne zaman dahil oldu ?

      Peynire dair bilinen ilk bulgular Mezopotamya ‘ya kadar uzanıyor. Sütün peynire dönüşümü de inek, keçi ve koyunun evcilleştirilmesiyle başlamış. Neredeyse her icat edilen ürünün yanlışlıkla var olması gibi peynirde aynı kaderi paylaşmakta. Yanlışlıkla ekşiyen sütün daha sonra artık kasten ekşitilmeye gidilmesi sonucunda da peynir oluşmuş oldu.

     Şuan her sofra da yer alan peyniri geçmiş çağlarda kutsal saydıklarını ve hatta Babil’de soyluların bir yiyeceği olduğunu biliyor muydunuz? Evet, peynir asaletin ve zenginliğin bir simgesiydi.

     Sonuç olarak peynir; kalsiyum ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar, kemikleri güçlendirir, hafızayı kuvvetlendirir, şeker hastalığına karşı korur ayrıca güçlü bir antioksidandır. Tüm bunların yanında daha bir çok şeye faydası olan bir ürünü tüketmeyi asla ihmal etmeyin.

 

Unutmadan; her peynir gerçek peynir değildir. Taklitlere dikkat edin J.. 

Etiketler: peynir
Aralık 01, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı